Во Германија дојде времето на карневалот

0
37
views
loading...

Во 11.11 часот како и секоја година на 11 ноември низ цела Германија започна сезоната на карневалот.

Дојде времето на традиционалниот карневал, кој го носи симболичното име „пето годишно време“.

Карневалот започнува секоја година на 11 ноември, првенствено на подрачјето Рухра во градовите Келн, Дизелдорф и Мајнц, а потоа и во сите други градови низ Германија.

Луѓето тогаш облекуваат широки костими и се веселат на улиците. Илјадници луѓе се собраа на плоштадот Хамуркт во Келн, како и во близина на реката Рајна.

На карневалот во Келн учествуваа голем број туристи. Карневалот во Германија се смета за „пето годишно време“, бидејќи тоа е време на радост и веселба

Карневалот завршува на 14 февруари 2018 година.

Loading...