Како во Германија поправаат автопат и зошто тој издржува половина век

0
71
views
loading...

Германските автопати веќе долго време станаа синоним за квалитет, сигурност и брзина. Тоа е разбирливо со кого треба да се споредат сите. Ова е информација за хрониките.

Во Германија секоја година асфалтот не се менува, додека во останатиот дел од Европа тоа се прави на секои 30-50 години. И дали сте виделе како го поправат германскиот автопат во Германија? И што е тајната? Превод од германски „автобани“ значи само „пат за автомобили“. Исто така, ова е патна мрежа која ја ангажира целата земја. И патиштата се сигурни и безбедни. Меѓутоа, кога ги градиме, постои голема разлика меѓу нас и Германија – пристап кон градење на технологија.

Кога се зборува за автопати, на Запад се почесто ги прават од циментобетон, а не од асфалт. И сега да видиме како се изградени познатите автобани. Поправката и работите се изведуваат на патот А5 во областа Баден Баден. На фотографиите се гледа платно, премачкано (најверојатно) пред вие да се родите или во раното ви детство. Многу од германските патишта служат децении без интервенција, а до Берлин се задржала станица, изградена уште во 30-тите години на минатиот век. Но, секое покритие со времето бара да биде заменето. И тука тие се сериозни: нема поправка „во дупки по парче“. Се затвора се дел од автопатот, но без да се заборави за тротоарот на кој минуваат пешаците, сè се опкружен со столбови, се нанесува привремена ознака.

Жално е како Германците привремено го означуваат вклучувањето на автопатот со патен знак.

Поправка на капиталниот пат едноставно значи негово повторно градење. При завршувањето на зајакнувањето на земјата и трасата најважна е подготовка за поставување на темелите работните бригади, кои се трудат по 12 часа на ден, почнувајќи од 05:00 часот наутро. Секој ден тие поминуваат 700-1000 метри.

Раскажувањето за технологијата на поставување на такви патишта може да биде само во неколку реченици, и во тој процес нема ништо фантастично. Автопат во Германија може да замислите како сендвич, кој се состои од мразопопустлив слој на основата, чакал-песочна основа од 25 сантиметри, вдлабнати со цемент, покриеност од циментобетон со дебелина 27 сантиметри. На врвот, има финален третман, на пример, бетонски слој (германски орев) или површина што е полирана .

Како е направен овој сендвич? Текстилна рампа, слој геотекстил, кој се шири на подготвената површина. Таа служи за поделба на слоевите на површината на патот и врши функција на одвод. По овој килим може слободно да се движат камиони со бетонска мешалка.

loading...

Следни се дебели спојници кои се арматура и се користат како фитинзи за спојување со соседните плочи. Камионите ги носат материјалите, цементно-бетонска мешавина од две варијанти (за горниот и долниот слој), кои се од блиската мобилна фабрика.

Пред да се нанесе првиот слој, подлогата се натопува со вода.

Донесената „мала планина“ на материјали се шири по широчината на коловозот. Сè што е направено е со техника и со едно лице кое само го контролира процесот.

Така на целиот дел на автопатот се гледаат: три жолти машини кои лазат како гасеници еден по друг. Првиот е неопходен за поставување на долниот слој на облогата, вториот за горниот слој. Третиот го носи заштитно средство за формирање филм и дава подготвена форма и текстура.

Мал број работници се вклучени во процесот на правење на патот: мануелната работа овде е практично отсутна. На местото нема повеќе од 15 лица. Со таква технологија, во моментов на аеродромите се градат само пистите за слетување и полетување во светот.

Колку чини таков пат?

Според претставникот на изведувачот, целиот проект за поправка на 10-километарскиот дел од автопатот (три бендови и тротоар) чини 20 милиони евра. Тоа е 1 километар – 2 милиони евра.

Совршено мазната облога се применува како да е путер со топол леб. Но, поголемиот дел од конструкцијата не импресионира не на иновациите, туку на луѓето. Машините не оставиле многу напорна работа, тие треба да ги контролираат и проверуваат. Но, само ако можете да ги видите со каква љубов и практична сигурност овие груби луѓе ја извршуваат својата работа. Не постои случајно движење, нема фрлање на шапка. Тие го градат патот за себе и за своите деца, за својата земја. Сепак, тие ќе мора да патуваат по тоа, затоа не треба да се направи глупост.

Сигурно, читателот веќе е осомничен нешто погрешно и е подготвен да пишува коментари дека во Германија зимата не е зима, земјата има друга клима, во постудените региони дури и асфалтот не преживува, а бетонскиот во моментов едноставно е модерен. Да, но не е тоа, цементен бетон и може подобро да стои ако не се краде. Една од предностите на оваа технологија е недостатокот на деформации при температурните промени и сакралната „транзиција низ нула“. Во Америка, каде што во јужните држави е многу топло, а во северните многу ладно, тоа го разбрале одамна, затоа 60% од сите патишта во земјата се токму со таква покриеност.

Уште еден мит дека конкретните патишта се многу бучни. Ова е застарена информација, бидејќи современите методи на конструкција овозможија максимално да ги приближат нивоата на бучава до асфалтните премази. И од еколошки аспект, оваа технологија е многу подобра: асфалтот е направен од нафта, варовник бетон.

Тоа не испушта токсични гасови кога се загрева и е за секундарен третман. Бетонот, исто така, ја рефлектира светлината три пати повеќе, па затоа го прави поудобен ноќе.

Извор: Локално.мк

Loading...