Баварски переци – Рецепт

0
35
views
Brezen selber backen
loading...

Во прилог рецепт за Баварски Переци, пренесено од Готвиме со Фичо.

Во сад за месење ќе ставите 250гр брашно, 150гр млака вода, 1 лажичка сол, 1 лажица омекнат путер, 1 лажичка сув квасец и 1 лажица кафеав шеќер.

Brezen selber backen

Ќе замесите меко тесто и ќе го оставите да стасува околу 45 минути на собна температура. Потоа ќе измесите уште еднаш и повторно ќе го ставите да стасува околу 25 минути.

loading...

Откако втор пат ќе стаса го делите на 4 еднакви делови и од секој дел формирате ролна што наликува на пирошка :).

Потоа од секоја ролна правите долго парче, со димензија од околу 50 сантиметри. Од истото парче ќе сплетете перек. Значи оваа доза ви е за 4 переци.

Сплетени переците ќе ги ставите во намастен плех и ќе ги покриете со стреч фолија, ќе ги оставите да стасуваат околу 40 минути на собна температура.

Потоа ќе ги ставите во замрзнувач околу 1 час добро да се стегнат.

Во меѓувреме во тенџере ќе ставите 1,5л вода со 1/3 од шолја сода, водата треба да проврие, потоа ги вадите переците и ги спуштате во водата со сода на околу 5-10 секунди.

Потоа переците ги враќате во истиот плех, ги премачкувате со изматена жолчка и ги наросувате со крупна сол. Пред печење направете мали засеци со остар нож.

Печете на 180 степени (со вентилатор) околу 12 минути.

Честитки, ги имате најдобрите переци на светот!

loading...

ДИСКУСИЈА

Please enter your comment!
Please enter your name here