Инијацитива за македонска настава во Карлсруе

0
193
views
Mazedonien Flagge
loading...

По тој повод се обраќаме до сите родители од Karlsruhe и околината (Баден Баден, Бретен, Бруксал и тн.).


Сите кои имате желба вашето дете да изучува македонски јазик (еднаш или двапати неделно) ве молам да не контактирате за да ги пријавиме дечињата.

Списокот треба да се направи до 27 Октомври по што ќе биде предаден во министерството за образование во Скопје со барање за реализација на ваква настава. Се работи за настава која ако се одобри ќе биде комплетно бесплатна и финансирана од министерството за образование а на крајот од годината децата добиваат свидетелство и македонскиот јазик влегува во оцените и во германското училиште.

Ве молам исто така оваа информација да ја ширите и до вашите пријатели, комшии, роднини и да ни помогнете да собереме што повеќе деца за да успееме во оваа наша намера.

Потребни податоци се:  Име и презиме на детето, Дата и место на раѓање, Адреса,
Име и презиме на таткото. Телефонски број или е-Маил адреса

КОНТАКТ МЕЈЛ/Konatkt Mail: 

makedoncivogermanija@gmail.com

или на Фејсбук ЛИНК

Краток превод:

Initiative für mazedonisch Unterricht in Karlsruhe

loading...

Interessenten die Ihre Kinder an einen mazedonisch Unterricht (ein oder zwei mal die Woche) in Karlsruhe und Umgebung einschreiben möchten, sollen uns kontaktieren damit wir die Kinder einschreiben können.

Die Liste ist bis zum 27. Oktober offen und wird danach beim mazedonischen Bildungsministerium eingereicht, die auch die Schirmherrschaft über den Unterricht haben. Sollte der Unterricht seitens diesen genehmigt werden, ist der Unterricht kostenlos. Die Schüler bekommen am Ende des Schuljahrs ein Zeugnis, der Unterricht in mazedonischer Sprache wird auch im deutschen Zeugnis berücksichtigt bzw aufgeführt.

Loading...